Kan ik wel overal mijn auto opladen?

Als je de koop van een elektrische auto overweegt, vraag je je vast af of je jouw auto wel overal op kunt laden. Zijn er wel voldoende laadpalen? En past iedere laadkabel wel in iedere paal? Het antwoord daarop is niet heel simpel. In principe kun je je auto op voldoende plekken opladen zodat je wel op plaats van bestemming kunt komen, maar hoe werkt dat nu precies?

Laadpalen

Er zijn, in Nederland, op heel veel plekken laadpalen te vinden. Iedere laadpaal heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing qua betaling, maar de laadkabels zijn wel universeel. Je kunt dus, in principe, van iedere laadpaal gebruik maken. Langs de snelweg zie je veel ‘snelladers’. Het is niet erg hier soms gebruik van te maken, maar het is niet aan te raden alleen deze vorm van laden te gebruiken. Dit komt omdat de accu dan ontzettend snel en niet compleet opgeladen wordt. Dit is niet goed voor de accu. Ook is het gemakkelijk om bij jouw huis een laadpaal te plaatsen. Zo kun je, zodra je thuis bent, direct de auto opladen. Je kunt een daadwerkelijke paal plaatsen, of een stopcontact in de muur in laten bouwen. Dit kan zelfs in een bestaande muur!

Openbare laadpaal

Maar wat nu als je geen eigen oprit hebt? Je kunt dan een aanvraag doen bij jouw gemeente voor een laadpaal voor jouw deur. De gemeente kijkt dan eerst of er nog geen laadpalen in de buurt staan, vervolgens kijken ze of de rest van de auto’s dan nog voldoende parkeergelegenheid hebben. Als dit allemaal goed is, is de kans groot dat jij een laadpaal voor jouw huis krijgt. De laadpaal blijft van de gemeente, en iedereen met een elektrische auto mag hier dus parkeren. Mocht jij dus steeds geen plek hebben om jouw auto op te laden, dan kun je een nieuwe aanvraag doen om een nieuwe laadpaal voor de deur te laten plaatsen.

Draagbare opladers

Wist je dat er zelfs draagbare opladers zijn? Dit is eigenlijk gewoon een grote accu welke je overal mee naartoe kunt nemen. Dit is de ideale oplossing als je ergens naartoe gaat en niet zeker weet of je jouw auto daar op kunt laden. Bijvoorbeeld als je bij vrienden in een dorp gaat logeren of op vakantie gaat naar ‘the middle of nowhere’. Let wel; het opladen met een draagbare oplader gaat stukken langzamer dan het laden aan een laadpaal. Dit komt door het vermogen van een accu versus het vermogen van de laadpaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *