Een nieuwe auto kopen: Waar let je op bij een proefrit?

Onlangs heb ik een nieuwe auto aangeschaft bij een autodealer in Enschede. Maar een nieuwe auto kopen in Enschede doe je niet zomaar. Daarom heb ik eerst vele proefritten gereden in verscheidene auto’s. Het rijden van een proefrit is één van de leukste dingen die je kunt doen bij het kopen van een nieuwe auto en kan doorslaggevend zijn bij het maken van jouw keus. Maar waar moet je precies allemaal op letten bij rijden van een proefrit? Je wilt namelijk wel jouw ideale auto uitkiezen en geen cognitieve dissonantie hebben. Helemaal niet met het aanschaffen van een auto. In deze blog vertel ik je waar je op moet letten bij het maken van een proefrit.

Je eerste indruk

Het klinkt als een hele simpele stap, maar veel mensen vergeten het nog wel eens. Loop eens om de auto heen en kijk eens goed hoe hij er echt uit ziet. Hoe valt het licht? Wat is het afwerkingsniveau? Wat is de kwaliteit van de gebruikte materialen? Zo krijg je een goede eerste indruk van de auto. Misschien zag je eerder dingen over het hoofd die je nu wel ziet.

De zitpositie, knoppen en instrumenten

Wanneer je instapt en je de stoel en stuur instelt kijk dan goed hoe dit gaat. Gaan er meer mensen in de auto rijden? Vergeet dan vooral niet op te letten hoe iemand met een andere lengte in de auto zal zitten. Zijn alle knoppen makkelijk te vinden? Zitten jullie beiden prettig en kun jullie makkelijk over je schouder kijken bij bijvoorbeeld het achteruitrijden?

Wanneer je in de auto zit is het goed om jezelf vertrouwd te maken waar alle knoppen zitten Vind je dit logisch en voelen de knoppen prettig aan? Geeft de knop duidelijke feedback als je hem indrukt? Vergeet ook zeker niet om even op de achterbank te zitten. Dit wordt nog wel eens vergeten door mensen die geen kinderen hebben. Kijk goed of een volwassene daar ook prima kan zitten of dat er eventueel een kinderzitje in gegespt kan worden. Tot slot kun je nog even in de achterbak kijken. Dit geeft je een indruk hoeveel je mee kan nemen.

Rij de eerste meters

Wanneer het eindelijk op het rijden aankomt weet je al na een paar meter hoe de auto met jou ‘communiceert’. Bekijk goed hoe de pedalen aanvoelen en hoe zij reageren. Hoe laat de versnellingspook zich bedienen? Hoe voelt het sturen aan? Hoe reageert de motor als je gas geeft: volgt er meteen reactie of gaat het naar jouw smaak te traag? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen tijdens het rijden in jouw misschien wel nieuwe auto. Probeer dit op verschillende snelheden uit.

Als je naar de eerste meters nog steeds tevreden bent kun je je gaan focussen op andere zaken. Denk hierbij aan het geluid (hoe klinkt de motor, hoor je de banden en de rijwind, het geluid van de airco). Allemaal dingen die op tijdens lange ritten kunnen gaan irriteren.

Vraag jouw autodealer om advies

Tegenwoordig zijn de meeste autodealers gewoon eerlijk en betrouwbaar. Zij vinden het belangrijk dat jij echt tevreden bent met de auto en zullen je ook adviseren en helpen door middel van vragen te stellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *