Minder bekende Duitse automodellen

Als we aan Duitse prestatieauto’s denken, denken we in de eerste plaats aan Porsche, de prestatiedivisies van Mercedes, BMW en Audi, en dan tuninghuizen die technisch gezien productieauto’s maken zoals RUF, Alpina, of Brabus. Maar onder de oppervlakte gebeurt er in Duitsland veel meer. Ter illustratie: de eerste echte moderne auto wordt algemeen beschouwd als de “Motorwagen” van Karl Benz uit 1886, en Duitsland staat bekend om zijn toewijding aan techniek, tot op het punt van stereotype. Voeg daar nog een lange geschiedenis van autosport aan toe en je hebt een recept voor een aantal creatieve auto’s die buiten de grote drie autofabrikanten worden geproduceerd. Dit zijn er slechts enkele van.

Isdera Imperator 108i

Eind jaren zeventig ontwierp een Porsche-ontwerper genaamd Eberhard Schulz in zijn vrije tijd een conceptauto voor Mercedes. De Duitse autofabrikant toonde de Mercedes CW311 in 1978, maar was niet geïnteresseerd om het in productie te nemen. Schulz geloofde in de auto, genoeg om zijn eigen bedrijf op te richten, Isdera. De productie auto werd weinig veranderd van hoe Mercedes het toonde, behalve dingen zoals de pop-up koplampen die werden vervangen door vaste eenheden en andere achterlichten afkomstig van Mercedes. Het werd gebouwd met behulp van een buisvormige space-frame chassis en een glasvezel lichaam, en aanvankelijk werd geleverd met een 5,0-liter Mercedes-Benz M117 V8-motor. Hij had ook een periscoop achteraan zoals het Lamborghini Countach “Periscopio” prototype, vleugeldeuren, en zijn luxueus interieur had veel onderdelen die Porsche 928 eigenaars bekend voorkwamen.

De Isdera Imperator 108i kon zich meten met de concurrentie van supercars uit die tijd, maar er werden er slechts 30 gebouwd van 1984 tot 1993. In de loop der jaren werd de motor geüpgraded en aangevuld met een 6.0-liter AMG-unit die 390 pk leverde.

Jetcar Zukunftsfahrzeug GmbH is opgericht in 2000. De twee belangrijkste mensen achter het project zijn Christian Wenger-Rosenau en Michael Wenger. Beiden zijn bij het project gekomen na een carrière op het gebied van alternatieve energiebronnen. De Jetcar is vier meter lang, wordt aangedreven door een dieselmotor uit een Smart, en kan 82 mijl per gallon halen. Zijn roem is echter niet de verkoop. Hij was te zien op alle Kinder Schokolade 40ste verjaardagsproducten en in Nene’s 2007 video voor de single “Ich werde dich lieben.” Kinder is in de rest van de wereld vooral bekend van de Kinder Surprise en Nene van de jaren tachtig-oorworm “99 Luftballons.”

Tip: https://easyimport.nl/auto-importeren-duitsland/

Racecoureur Heinz Melkus richtte zijn bedrijf op om race- en sportauto’s te bouwen in Dresden, dat toen nog in het door de communisten gecontroleerde Oost-Duitsland lag. De eerste auto’s werden gebouwd met onderdelen van auto’s die je niet zou associëren met prestaties, zoals Wartburgs en Trabants. Maar met een topsnelheid van 102 km/u en een dominante positie in de Oost-Duitse autoraces, werd de Melkus RS 1000 bekend als de “Ferrari van het Oosten”.

Melkus bleef bestaan tot 1986, toen Heinz Melkus en zijn familie een BMW-dealerbedrijf openden in Dresden. In 2006 kondigde zijn zoon Peter echter aan dat het merk zou worden herboren, en de Melkus RS 2000 ging van 2009 tot 2012 in productie met een limiet van 25 voertuigen die per jaar werden gebouwd. Hij was qua stijl gebaseerd op de originele RS 1000, maar daaronder zat duidelijk een Lotus Elise en hij gebruikte een moderne aandrijflijn, inclusief een 300- of 350-pk viercilinder turbomotor, een lichtgewicht carrosserie en een krachtig remsysteem.

BMW’s E30 generatie M3 zette de standaard voor compacte sedans, maar er bestaan nog zes modellen die BMW niet verkocht, maar die elke hardcore old school BMW niet zou misstaan om te bemachtigen. Hartge begon met het tunen van BMW E30 modellen in 1981 om de H35 serie te creëren, maar kreeg pas in 1985 de status van fabrikant. De H35-24 serie had veel opties voor het verwisselen van motoren, maar de H35-24s duidden op een E30 M3 met BMW’s M88/3 motor onder de kap in plaats van de standaard 192-pk viercilinder blok. De M88/3 motor was de versie van de BMW M1’s straight-six die was aangepast om te worden gebruikt in de E24 M635CSi en de legendarische E28 M5 modellen.

In werkelijkheid presteerde de H35-24 niet veel beter dan de standaard E30 M3, ondanks een enorme vermogenswinst van 133 pk. Het verkortte de tijd van 0-60 mph met slechts 0,6 seconde en verhoogde de topsnelheid met 11 mph. De kosten ten opzichte van de toegenomen prestaties zijn waarschijnlijk de reden dat er maar weinig exemplaren van zijn verkocht, maar het idee om het M5-geluid uit een M3 uit die tijd te horen is een bedwelmend idee. Algemeen wordt aangenomen dat er maar zes van zijn gemaakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *